Oletko jämähtäjä vai muutoksentekijä?

Yrittäjyyden kliseitä rikkomassa Savonian ammattikorkeakoulun Uusien urien uskaltaja -seminaarissa 23.11.22. Kuva: Ulla Piipponen.

Miksi kaiken pitää aina muuttua? huudan puolisolleni usein, kun tietokone pakottaa tekemään päivityksen ja ohjelma näyttää sen jälkeen erilaiselta. Kyllä vanha oli parempi! jupisen aina, mutta ennen pitkää tyydyn kohtalooni ja saatan jopa huomata, että päivityksen mukana ohjelmaan tuli uusia, hyviä ominaisuuksia.

Hanttiin paneminen onkin useimmiten turhaa, sillä kylmä tosiasia on, että muutos on välttämätön. Ilman sitä kulkisimme vielä selkä kyyryssä paleoliittisella kaudella ja nakuttaisimme tikku-ukkoja luolien seiniin.

Muutosvastarinta istuu meissä ihmisissä silti hämmästyttävän tiukassa. Se on kuin ihon alle piilotettu kilpi, jonka kaivamme esiin, kun joku lausuu vaikkapa sanat yt-neuvottelu tai organisaatiomuutos. Tuntematon näyttäytyy pelottavana uhkana, jonka edessä kädet nousevat vaistomaisesti puuskaan ja suusta pääsee uhmaikäisen päättäväisyydellä EI.

Mutta mitä tapahtuu, jos päätämmekin tietoisesti toimia toisin? Aihe on ollut Rosannan kanssa pitkään lempiteemamme, sillä olemme huomanneet, että asenne määrittää, millaisia mahdollisuuksia eteen avautuu.

Klaudia Käkelä johti paneelikeskustelua Kuopion Savoniassa. Lavalla Fadumo Ali, Jarmo Hänninen, Rosanna Marila, Sanna Wallenius ja Ilkka Halava. Kuva: Ulla Piipponen.

Uusien urien uskaltajat Kuopiossa

Loppuvuodesta saimme puhujakutsun Kuopioon, Savonian ammattikorkeakoulun järjestämään Uusien urien uskaltaja -seminaariin, jossa rohkaisimme hyvinvointi-, sosiaali- ja terveysalojen ammattilaisia yrittäjyyteen.

Soteuudistus on hyvä esimerkki järkälemäisestä murroksesta, joka on vaatinut totuttujen mallien ravistelua. Ala on kärsinyt jo vuosia työvoimapulasta ja säästötoimista, jotka heijastuvat myös sosiaali- ja terveyspalvelujen käyttäjiin. Luonnollinen reaktio huonojen uutisten keskellä olisi nostaa kädet pystyyn ja luovuttaa.

Kaikki eivät ole kuitenkaan tehneet niin. Seminaarissa puhunut Fadumo Ali on loistava esimerkki muutoksentekijästä, jonka vuonna 2020 perustama Hoiwa Oy saavutti jo toisella tilikaudellaan yli neljän miljoonan euron liikevaihdon. Ja kuinka Fadumon yritys on tuloksen tehnyt? Nostamalla hoitajien palkkoja ja tarjoamalla samalla ratkaisuja alan työvoimapulaan. Parasta on, ettei Ali aio tyytyä nykyisiin lukuihin, vaan hakee jo kasvua kansainvälisiltä markkinoilta.

Kutsumustyöstäkin on oikeus haluta rahaa

On mielenkiintoista, että tietyissä ammateissa rahasta puhuminen on yhä tabu. Pörssimeklareille, kiinteistökauppiaille ja sijoittajille rikastuminen kyllä sallitaan, mutta soteala nähdään yhä kutsumusammattina, jota pitäisi tehdä nöyrästi puoli-ilmaiseksi.

Miksi ihmeessä? Ei paremman tulotason tavoitteleminen tee ihmisestä ahnetta kiipijää, vaan omaa osaamista arvostavan ammattilaisen, jonka saavutuksista hyötyy samalla moni muukin. Raha ei ole tietenkään ainoa onnellisen uran mittari, mutta kyllä se elämää aika paljon helpottaa.

Tähän meidän Lisää liksaa -tiimimmekin haluaa kannustaa jokaista paremmasta työelämästä haaveilevaa. Älä jämähdä valituskierteeseen ja olosuhteiden uhriksi, vaan uskalla olla muutoksentekijä ja ryhdy tuumasta toimeen. Unelmat ovat harvemmin toteutuneet odottamalla.

Rahakasta ja inspiroivaa uutta vuotta 2023!

Haluatko kuulla lisää? Tilaa meidät puhujiksi!

- Sanna Wallenius

Edellinen
Edellinen

Syksyn uusia tuulia

Seuraava
Seuraava

Yksinyrittäjä, näin uusi YEL vaikuttaa sinuun