Mikä on ammattitaitosi hinta?

Minkälaista hintaa omasta osaamisesta on oikeus pyytää? Muun muassa tätä kysymystä minä eli Sanna pohdin Journalistiliiton 101 -seminaarin puhujana Helsingin Musiikkitalolla 7. syyskuuta 2022.

Sama kysymys on pyörinyt mielessäni neljän vuoden yrittäjyyteni aikana erityisen paljon, sillä toimittajana työskentelen alalla, jossa palkkiot ovat jo vuosien ajan junnanneet paikoillaan tai jopa laskeneet. Palkkatyössä ollessanikin tiedostin kyllä ongelman olemassaolon, mutta käytännössä se jysähti eteen vasta yrittäjäksi jäätyäni.

Näen punaista joka kerta, kun asiakas yrittää ehdottaa, että tekisin useamman päivän työn muutamalla satasella. Minun silmissäni se tarkoittaa sitä, ettei hän arvosta 29 vuoden aikana kerryttämääni ammattitaitoa: suhdeverkostojani, laatulupaustani ja eri työtehtävien tuomaa kokemusta.

Olen huomannut, että useimmiten röyhkeisiin palkkioehdotuksiin sortuvat ostajatahot, jotka ovat työskennelleet koko elämänsä vakituisissa työpaikoissa ja joilla ei ole minkäänlaista käsitystä yrittäjyyden kulurakenteesta.

Kun valmistelin Lisää liksaa -kirjaamme pohjautuvaa esitystäni Journalistiliitto 101 -seminaariin, tiesin, että haluan ottaa tämän kysymyksen puheeksi. Toivon, että jokainen yrittäjä pysähtyisi pohtimaan arvoaan, sillä se on koko ammatillisen itsetunnon ja oman hinnoittelun perusta. Kultakimpale, jota on vaalittava ja josta on voitava olla ylpeä, työskentelit sitten millä alalla tahansa.

Yhtä lailla haluan muistuttaa hinnoittelun merkityksestä teitä, jotka ostatte palveluja muilta osaajilta. Arvostakaa ammattitekijöitä, sillä loppupeleissä te hyödytte siitä itsekin. Sana hyvästä kohtelusta kiirii nopeasti ja kasvattaa myös ostajapuolen arvoa. Pikavoitoilla ei saa samaa efektiä.

Arvokasta uutta työviikkoa, ja onnea vielä 101-vuotias Journalistiliitto!

- Sanna

Edellinen
Edellinen

Näissä juhlissa oli lupa puhua rahasta

Seuraava
Seuraava

Lisää liksaa -kirja eduskunnassa